
En muslimsk gravid kvinna med hijab misshandlades till medvetslöshet i Sverige under veckoslutet. Brottet är rubricerat som misshandel med hatbrottsmotiv. Motreaktionen lät inte vänta på sig.
Mängder av svenska kvinnor och män har fotograferat sig med huvuddukar virade kring sina huvuden och delat fotografierna i sociala medier - det här för att visa solidaritet med kvinnor som trakasseras för sitt utseende och sin tro. Flera kända politiker och skådespelare deltar. Manifestationen har också väckt stor uppmärksamhet internationellt, bland annat al-Jazira och BBC News rapporterar om #hijabuppropet.
Nu har kritiska röster har höjts mot hijabuppropet som metod för att visa sitt stöd. Tidningen Sydsvenskans politiska redaktör Heidi Avellan skriver att hon aldrig skulle klä sig i slöja för att visa sitt stöd. Hon kritiserar dem som med manifestationen vill "normalisera hijaben".
Genom att bära huvudduk vill redaktionen visa sin solidaritet med de kvinnor och män som utsätts för hatbrott på grund av tro eller klädsel, utan att ta ställning till om de täcker sina huvuden av fri vilja eller inte. Och samtidigt - hade hijabupproret aldrig fötts hade vi kanske aldrig fört den här diskussionen.
- Men varför ska hijaben ”normaliseras”? Bli norm? Denna urgamla symbol för kvinnoförtryck, för kyskhetskrav, för hederstänkande kring kvinnans sexualitet – där problemet i själva verket är mannens lustar. Att kvinnor bär slöja av egen vilja ändrar inte på grunden för klädseln, skriver Avellan.
En annan kritiker är Sara Yazdanfar, från Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, SSU. Hon anser att en vit medelklass, totalt omedveten om sina privilegier, genom uppropet exotifierar muslimska kvinnor.
- Kampanjen har tagits över av en vit medelklass, som nu skyltar med sin välvillighet bara för att om några timmar ta av sig slöjan igen – och återgå till vardagen, skriver Yazdanfa på SVT:s debattsidor.
Radiohusets tanke är inte att exotifiera eller ta ställning för eller emot själva sjalbärandet. Syftet är att skapa debatt och uppmärksamma det faktum att det begås rasistiska hatbrott. Genom att bära huvudduk vill redaktionen visa sin solidaritet med de kvinnor och män som utsätts för hatbrott på grund av tro eller klädsel, utan att ta ställning till om de täcker sina huvuden av fri vilja eller inte. Och samtidigt - hade hijabupproret aldrig fötts hade vi kanske aldrig fört den här diskussionen. Orsaken till att också redaktionens enda man deltar, trots att män traditionellt inte bär huvudduk, är att också han vill visa sitt stöd.