
Det talas alldeles för lite. Vår vardag är fylld av kommunikation, men den mesta är enkelriktad, en kommunikation vi konsumerar, eller kanske delar vidare.
Alla dessa nyhetsflöden, statusuppdateringar och korta kommentarer döljer det faktum att vi samtalar alltför sällan. Samtalar, så att vi verkligen hör varandra, försöker förstå, och ger av oss själva. Åtminstone gör jag det mycket mindre än jag skulle önska. Kanske du också?
Ett samtal behöver en trygg plats och ett visst mått av tillit. Det goda samtalet handlar inte om att vinna över sin meningsmotståndare. Snarare om att lyssna. Det speciella med samtal är att de inte i första hand handlar om jagjagjag. De handlar om vi. Om oss.
Det handlar om att lyssna
Varje gång jag har fått vara med om ett riktigt intressant samtal kommer jag ihåg det efteråt. Det kan handla om vad som helst. Poängen är känslan av kommunikation, att se och bli sedd, att höra och bli hörd.
Ofta sker detta med nära vänner, långt borta från offentlighetens ljuskäglor. Utom räckhåll för näthatare och troll.
Ny podcast
Den nya podcasten Livlinan, ett samarbete mellan YLE och Bildningsalliansen, undersöker om det går att föra goda samtal. Om det finns något att säga. Om det finns någon som vill lyssna. Och om det finns någon som vill delta.
Med start 29 september publiceras ett nytt samtal i månaden.
Fyra röster, ett ämne
Vi är fyra stycken som samlas runt kaffebordet. Nyfikna, öppna och debattglada. Det är en utmaning för oss alla. Pia Abrahamsson måste lägga bort sin radiopersonlighet och programmakarroll. Johanni Larjanko måste lära sig lyssna. Våra gäster måste våga ge sig ut på djupt vatten.
Den första episoden ser Pia och Johanni i samtal med Björn Wallén, rektor vid Lärkkulla, och Kerstin Romberg, pensionerad rektor vid Västra Nylands Folkhögskola. Frågan som ställdes var: Måste allt vara svart eller vitt? Kan vi både äta kakan och ha den kvar?
Det är lätt att börja prata, men vart skall det hela leda?
Johanni Larjanko
Bildningsalliansen
Lyssna, kommentera, och låt oss börja samtala.